راهنماییهایی برای مراقبت از کودکان و نوجوانان در زمان شیوع ویروس کرونا
فراگیر شدن ویروس کرونا، زندگی خانوادگی را در سراسر دنیا مختل کرده است. تعطیلی مدارس، دورکاری، فاصلهگیری اجتماعی از جمله مواردی است که همه افراد به خصوص والدین باید آن را رعایت نمایند. دراین جا بر آن هستیم که با همکاری برنامه «فرزندپروری و سلامت پایدار» مجموعهای از نکات آسان را به والدین و مراقبین ارائه دهیم تا به آنها در مدیریت این وضعیت جدید و موقتی کمک کند.
در اینجا میتوانید به نکات مراقبتی مربوط به والدین دسترسی داشته باشید:
۱. صحبت درباره ویروس کرونا
۲. وقت دونفره
۳. محیط مثبت ایجاد کنید
۴. برنامهریزی کنید
۵. یادگیری ازطریق بازی
۶. ایمن نگهداشتن کودکان در فضای مجازی
۷. هماهنگی خانواده در منزل
۸. آرام باشید و استرس ناشی از کرونا را مدیریت کنید
۹. رفتار بد
۱۰. وقتی عصبانی هستید
۱۱. بودجه خانواده در هنگام استرس مالی
۱۲. نکاتی برای والدینی که در زمان همه گیری کرونا در خانه ها و محله های شلوغ زندگی میکنند
۱۳. نکاتی برای والدینی که فرزندان دارای معلولیت دارند
۱۴. نکاتی برای والدینی که فرزند نوجوان دارند
۱۵. نکاتی برای والدین نوزادان
۱. صحبت کردن درباره ویروس کرونا
برای صحبت کردن با کودک اشتیاق نشان دهید. کودکان از قبل چیزهایی شنیدهاند. سکوت و پنهانکاری از کودکان ما محافظت نمیکند. صداقت و رو راستی بیشتر میتواند به کودکان کمک کند. به میزان درک کودکان توجه کنید. شما آنها را بهتر میشناسید.
پذیرا باشید و گوش دهید
به کودک اجازه دهید آزادانه صحبت کند. از او سوالات باز بپرسید و میزان اطلاعات قبلی او را بسنجید.
صادق باشید
به سوالات کودکان صادقانه جواب دهید. به سن کودک توجه کنید و میزان توانایی او را در درک مطالب در نظر داشته باشید.
از کودک حمایت کنید
ممکن است کودک شما ترسیده باشد و یا احساس سردرگمی داشته باشد. به او فرصت دهید احساسات خود را بیان کند و اطمینان دهید که در کنارش هستید.
ندانستن جواب برخی سوالها امری طبیعی است
کاملا طبیعی است که بگویید: «جواب این سوال را نمیدانیم، اما داریم روی آن کار میکنیم؛ یا نمیدانیم اما درباره آن فکر میکنیم.» از این فضا به عنوان فرصتی برای یادگیری مطلب جدید همراه با کودکتان استفاده کنید.
قهرمانها نه قلدرها و زورگوها
توضیح دهید که ویروس کرونا با ظاهر یک فرد، محلی که از آن آمده و یا زبانی که به آن صحبت میکند هیچ ارتباطی ندارد. به کودکتان بگویید که ما باید با افراد بیمار و افرادی که از آنها مراقبت میکنند، مهربان باشیم. از افرادی تعریف کنید که برای متوقف کردن شیوع ویروس کرونا در تلاش هستند و از بیماران مراقبت میکنند.
اطلاعات زیادی در اطراف ما وجود دارد
بعضی از آنها ممکن است حقیقت نداشته باشند. از وب سایتهای موثق مانند وبسایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وبسایت یونیسف و سازمان بهداشت جهانی استفاده کنید.
و در پایان
بررسی کنید آیا کودک شما حالش خوب است. به او یادآوری کنید که شما بخوبی از او مراقبت می کند و او می تواند هرزمان که بخواهد با شما صحبت کند. سپس با هم یک بازی شاد و هیجان انگیز انجام دهید!
۲. وقت دو نفره
نمیتوانید سر کار بروید؟ مدارس تعطیل است؟ نگرانی مالی دارید؟ طبیعی است که استرس داشته باشید و احساس ناتوانی کنید.
تعطیلی مدارس فرصتی مناسبی است تا با کودکان و نوجوانان رابطه بهتری برقرار کنیم. برای کودکان خود بطور اختصاصی وقت بگذارید. این کار باعث میشود کودکان احساس عشق و امنیت داشته باشند و به آنها نشان میدهد که مهم هستند.
زمانی را برای سپری کردن با هر یک از کودکان خود اختصاص دهید
این زمان میتواند حدود 20 دقیقه باشد. در حقیقت مدت این زمان به خودمان بستگی دارد. میتواند هر روز در یک زمان معین باشد تا کودک و یا نوجوان چشم به راه آن باشند.
از کودک خود بپرسید چه کاری دوست دارد در این زمان انجام بدهد
انتخاب کردن باعث ایجاد اعتماد به نفس در کودکان می گردد. اگر فرزند شما می خواهد کاری انجام بدهد که با محدودیتهای طرح فاصلهگذاری اجتماعی متناسب نیست، میتوانید از این فرصت استفاده کنید و با او درباره این موضوع صحبت کنید.
ایدههایی برای نوزادان و کودکان نوپا
- حرکات صورت و صداهای آنها را تقلید کنید.
- آواز بخوانید و با قاشقها و ظرف ها موسیقی بزنید.
- فنجانها یا آجرهای اسباببازی را روی هم بچینید.
- داستان بگویید، کتاب بخوانید یا عکس نگاه کنید.
ایدههایی برای کودکان
- کتاب بخوانید یا عکس نگاه کنید.
- در بیرون یا اطراف خانه پیاده روی کنید.
- همراه با موسیقی برقصید یا آواز بخوانید.
- کارهای روزمره را با هم انجام دهید، تمیز کاری و آشپزی را به یک بازی هیجانانگیز تبدیل کنید.
- به او درانجام تکالیف مدرسه کمک کنید.
ایدههایی برای نوجوانان
- با نوجوانان درباره چیزهایی که دوست دارند مانند ورزش ، موسیقی، افراد معروف و دوستانشان صحبت کنید.
- در اطراف یا خارج از منزل پیادهروی کنید.
- همراه با موسیقی مورد علاقه او ورزش کنید.
- به حرفهایشان گوش دهید و با علاقه به آنها توجه کنید و با هم خوش بگذرانید.
۳. محیط مثبت ایجاد کنید
حفظ خونسردی و اینجاد محیط مثبت درمواقعی که برخی رفتارهای کودکان یا نوجوانان ما را خشمگین میسازند، کار دشواری است. اغلب با گفتن «این کار را نکن» موضوع را خاتمه میدهیم. اما اگر با کودکان تعامل مثبت داشته باشیم و کارهای خوب آنها را تحسین کنیم، احتمال انجام آنچه تقاضا می کنیم بسیار بیشتر است.
رفتاری را که از کودک انتظار انجام آن را دارید، بیان کنید
زمانی که میخواهید به کودک خود بگویید چه کاری را انجام بدهد، از کلمات مثبت استفاده کنید، مانند: «لطفا لباسهایت را جمع کن» (به جای آنکه بگویید: «همه جا را به هم نریز»).
همه چیز در نحوه انتقال پیام است
فریاد کشیدن بر سر کودک تنها باعث ایجاد استرس و عصبانیت بیشتر در شما و کودک میگردد. با صدا زدن اسم کودک، توجه او را به خودتان جلب کنید و سپس با لحن آرام صحبت کنید.
رفتارهای خوب کودکتان را تحسین کنید
زمانی که کودک یا نوجوان رفتار مثبتی انجام داده، او را تحسین کنید. ممکن است چیزی بروز ندهد، اما خواهید دید که همان کار خوب را دوباره تکرار خواهد کرد. این کار به وی اطمینان خاطر خواهد داد که شما به او توجه دارید و اهمیت میدهید.
واقع بین باشید
آیا کودک شما قادر است کاری را که از او میخواهید انجام بدهد؟ تمام روز ساکت ماندن در منزل برای کودک، کار مشکلی است اما شاید بتواند برای 15 دقیقه که شما با تلفن صحبت میکنید، سکوت را رعایت کند.
به نوجوان خود کمک کنید ارتباطات خود را حفظ کند
نوجوانان نیاز دارند با دوستان خود در ارتباط باقی بمانند. به او کمک کنید با استفاده از رسانههای اجتماعی و یا سایر راههای ایمن با دوستان خود ارتباط برقرار کند. میتوانید این کار را با هم انجام بدهید!
۴. برنامهریزی کنید
ویروس کرونا روال عادی زندگی کاری، خانوادگی و تحصیلی ما را مختل کرده است. این وضعیت برای کودکان، نوجوانان و خود شما سخت است. ایجاد یک برنامه کاری روزانه جدید میتواند به این مشکل کمک کند.